Business is not as usual anymore

De 7 dillema's volgens Gandhi

1. Welvaart zonder Werk
Aan de ene kant massale ontslagen, terwijl grote groepen mensen met 'gouden handdrukken' een 'sabbatical' nemen? Is dit in balans?

2. Plezier zonder Bewustzijn
'Embedded journalists', rijden mee op tanks en doen verslag alsof je een spannende film zit te kijken. Er zijn computerspellen waarbij de verliezer fysieke pijn krijgt (schokken, hitte of zweepslagen). Hoe bewust kijken we hiernaar?

3. Kennis zonder Karakter
Steeds meer scholen worstelen met de keuze: meer aandacht voor kennisvorming en Cito-toetsen of juist meer sociale en emotionele vorming? Wat is kennis zonder karakter waard?

4. Wetenschap zonder Menselijkheid
Enerzijds worden miljarden verdiend met 'seksuele genotsmiddelen'. En dagelijks lijden en sterven duizenden kinderen aan seksueel overdraagbare ziekten? Hoe is dit verdeeld?

5. Aanbidden zonder Opoffering
Als het Nederlands voetbalelftal wint, dan winnen WIJ. Als het Nederlands voetbalelftal verliest, dan verliezen ZIJ. Wel aanbidden maar ook afbranden?

6. Politiek zonder Principes
Enerzijds politieke instabiliteit en 'stammenstrijd' binnen de gevestigde orde en anderzijds groeiende onvrede en teleurstelling bij het grote publiek.

7. Commercie zonder Moraal
Hoe logisch is het dat een marktprijs (van bijv. koffie) lager is dan de productieprijs? Of een tabaksfabrikant besteedt $ 70 miljoen aan liefdadigheid en $ 140 miljoen aan campagnes om dit te presenteren. En hoe acceptabel is het om jaarcijfers 'op te poetsen'?

 

Letterlijk zei Ghandi: “The Roots of Violence: wealth without work, pleasure without conscience, knowledge without character, commerce without morality, science without humanity, worship without sacrifice, politics without principles” (Mahatma Gandhi, 1869-1948)