Lessen van de spinservice: Innovatie, macht en de toekomst

Marcus is een nieuwsgierige, maar matige badmintonspeler en hij ontwikkelde een nieuwe service ergens in een zweterige sporthal in Denemarken. Hij had nog nooit een wereld-topper verslagen en was voor niemand echt een bedreiging. Maar Marcus zijn nieuwe opslag of service ontketende een ware revolutie. Een klapschaats, maar dan als shuttle. Hij noemde zijn vondst ook nog ‘spinservice’ en deze was zo goed dat een paar Badminton Bobo’s er spinnijdig van werd. En wat doen managers als ze een innovatie niet onder de knie kunnen krijgen .. dan verbieden ze die. Wel zo comfortabel en alles lekker bij het oude houden. De Badminton World Federation (BWF) heeft daarom besloten dat het gebruik van deze innovatieve service tot en met de Olympische Spelen van 2024 verboden is.

Dus de wereldvrede, de planeet of onze veiligheid staat niet op het spel, maar binnen een paar weken volgt een wereldwijde maatregel, die langer dan een jaar geldt.

Sundar Pichai is de eindbaas van Google en praat op het hoogste niveau met politici, invloedrijke ambtenaren en andere captains of industry. Dat hij pich-AI heet, dat verzin je ook niet! A.I. Artificial Intelligence zit gewoon in zijn naam! Het mooiste is, dat hij zijn liefste A.I. ‘belangrijker vindt dan vuur of electiciteit’. Papa Pichai maakt zich ook zorgen over deze innovatie, samen met honderden anderen coryfeen waaronder Sam Altman, CEO van OpenAI, de maker van onder andere ChatGPT. Sam waarschuwt zelfs voor het het risico op vernietiging door AI [..] en ziet het net als andere risico’s zoals pandemieën en een nucleaire oorlog.

Hoe en hoe snel moet er dan gereageerd worden?

OpenAI verwacht in 2024 al $ 1 miljard omzet te maken en ze vierden vrolijk de komst van 100 miljoen gebruikers in 2 maanden ! En dat is de snelste adoptie van een tech-tool in onze geschiedenis! Dus met een razende vaart raken we in de ban of onderdeel van een wereldwijd product-experiment, worden gewaarschuwd en we gaan over tot de orde van de dag.

Badminton is natuurlijk wel van levensbelang. Zeker voor het spelplezier van meer dan tweehonderd miljoen badmintonners over de hele wereld, waarvan de meesten in Azie (en het is fijn als het daar even rustig blijft). Ook fijn voor China als dominante hofleverancier van wereldkampioenen. Laat die ene slimme Deense wijsneus nou niet te invloedrijk worden..

Welke vrolijke lessen leren we hier nu van? Ten eerste geld maakt blind, als je op weg bent naar je eerste miljard omzet. Ten tweede innovatie moet langzaam gaan, want anders grijpen de machthebbers in. Ten derde als de nood aan de man is, kunnen we met elkaar snelle besluiten nemen!

We weten dat verkopers al sinds mensenheugenis experts zijn om met nieuwe oplossingen te komen of verbeterde oplossingen voor bestaande problemen. Als we nou eens de beste verkopers vragen om met elkaar het 14-koppige bestuur van de Wereld Badminton Bond te overtuigen. Hen te overtuigen dat ze een tijdje de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vervangen en de wereld besturen. Wie weet gaat A.I. dan terug naar de tekentafel, komen ze met voorstellen voor vrede en eerlijker handel … en gelden die misschien wel tot de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs.

Scroll naar boven