HHH Event: Intelligent voyeurisme en wetenschappelijk verantwoord - 24 april 2012

Echte antwoorden, zijn ze er niet of zien we ze niet?

Wat is er eigenlijk aan de hand wanneer we geconfronteerd worden met iets dat maar niet wil lukken? Een muurvast zittend probleem, een situatie waar “al alles aan gedaan is”…

We zoeken naar het fundamentele antwoord: Is het er niet of zien we het niet? En: wanneer het er wel zou zijn waarom zien we het dan niet?

Dat lumineuze idee, die niet voor de hand liggende oplossing ligt kennelijk op een plek waar we niet bij kunnen. Ergens achter de grens van ons voorstellingsvermogen. Maar hoe komen we daar?

Door nog (nog) meer energie in het vraagstuk te stoppen? Door er (nog) meer over te weten of te leren?  Missen we de “skills”, of raken we door onze vaardigheden juist de weg kwijt? Is het hart dan de oplossing?

Jos Metselaar, eigenaar van Indynamix, stoeide de afgelopen 20 jaar intensief met deze vragen. In zijn praktijk van crisismanagement kwam hij en aanraking met System Thinking en System Dynamics (Senge , Forrester, MIT Massachusetts, USA). Universeel gereedschap dat helpt de complexe dagelijkse werkelijkheid beter te begrijpen.

Met dit gereedschap ontwikkelde Jos een manier die de grenzen van het voorstellingsvermogen ver oprekt. De kern van de aanpak bestaat uit het wakker maken van een grenzeloze nieuwsgierigheid. Het loslaten van zoveel mogelijk betekenissen en conventies die een vraagstuk oproept. Het aanbrengen van verbindingen tussen verhalen, feiten en gebeurtenissen, beelden en veronderstellingen. Het leren zien van relaties die niet voor de hand liggen.

Nieuwe relaties die nieuwe informatie zichtbaar maken.

Thema van dit event: Hoe kunnen we over de grenzen in ons denken en doen heen stappen?

In dit event zetten we zo’n stap. We kijken naar dat wat ons aan de grens tegenhoudt. Hoe we de grenscontroles kunnen omzeilen. Welke belemmeringen we zelf opwerpen. Welke onmogelijkheden we met veel zorg en toewijding in elkaar knutselen…

We doen dit aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van werk en leven.

Dus neem je jouw hoofdpijndossier mee naar Zeist?